15 Aralık 2013 Pazar

Şık bir davet masası için vol. 2

Geleneksel bir masa düzeni için birkaç temel kural: 
Çatal - bıçakların sayısı servis edilecek tabak sayısını gösterir. Çatallar daima tabağın solunda; bıçaklar, keskin kenarları içeri doğru olacak şekilde tabağın sağında yer alır. Sofradaki çatal ve bıçaklar tabağın solunda üçten, sağında ise dörtten fazla olmamalıdır. Daha fazla sayıda yemek servis edilecek ise gerekli çatal ve bıçaklar daha sonra masaya getirilebilir. Tabağın üst kısmında tatlı çatalı ve kaşığı bulunur: Tatlı çatalı sapı sola doğru gelecek şekilde, sapı sağa doğru olan kaşığın altında yer alır. Ekmek bıçağı keskin kenarı dışa doğru gelecek şekilde ekmek tabağının sağ tarafındadır. Masanın ortasındaki boş alan her misafi rin rahat etmesini sağlayacak şekilde yaklaşık 60 – 80 cm olmalıdır. Peçete tabağın ortasına yerleştirilmelidir. 4 çeșit yemek için hazırladığımız masa düzeni modelini kullanarak kolaylıkla mükemmel bir masa düzenleyebilirsiniz.

Püf noktaları
Büyük bir akşam yemeği masası hazırlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Misafirlerin sayısı ve nasıl bir akşam yemeği olacağı (açık büfe ya da oturarak) masa düzeni için oldukça önemlidir. Masanın şekli sofra düzeninin nasıl olacağını belirler. 

Nasıl bir oturma düzeni seçerseniz seçin işe yarayacak bazı kurallar:
Kadınlar ve erkekler mümkünse sıra ile oturtulmalıdır. Kadın misafirin solunda oturan erkek misafir onun masa eşi olacak ve yemek boyunca kendisine yardımcı olma rolünü üstlenecektir. Protokol, davet sahibinin eşinin sağında oturmalıdır. Eşleri ise ev sahibinin eşinin sağında oturmalıdır. Diğer önemli misafirler ise ev sahibinin solunda oturmalıdır. Bunlar genel kurallardır ama masanın şekline göre oturma düzeni değiştirilebilir.

Üç farklı masa düzeni:
"T" şeklinde masa düzeni: Samimi akşam yemekleri ya da açık büfe yemekler için uygundur. Çiftler yan yana oturabilirler. 
"O" şeklinde masa düzeni: Bütün misafirler büyük bir masanın etrafında toplanırlar. Evli çiftler yan yana oturmamalıdır. Bu masa düzeni sadece küçük ve samimi akşam yemekleri ya da açık büfe yemekler için tavsiye edilir.
"U" şeklinde masa düzeni: Küçük düğün yemekleri için idealdir. İstediğiniz oturma düzenini seçebilirsiniz. Erkek ve kadınlar yan yana ya da sıra ile oturabilirler.




Kimin nerede oturacağını gösteren yer kartları masa düzenlemesini tamamlar. Yer kartları kullanarak birbirleri ile oturmaktan hoşlanacak kişileri yan yana oturtabilirsiniz. Not: Ev sahibinin hazırladığı oturma düzenini değiştirmeyin.

buradan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...